Laat ik beginnen met het feit dat je werkgever een andere opzegtermijn heeft dan jij. Hoe langer je in dienst bent, hoe langer de opzegtermijn voor de werkgever:
<5 jaar: 1 kalendermaand
5-10 jaar: 3 kalendermaanden
10-15 jaar: 3 kalendermaanden
>15 jaar: 4 kalendermaanden
Laatst had ik een klant waarvan de werkgever een voorstel deed en zich daarmee niet aan deze wettelijke opzegtermijn (voor werkgever) hield. Los van het feit dat je hiermee geld misloopt waar je recht op hebt, komt daar ook bij dat je geen recht hebt op een WW-uitkering in de periode dat er nog een officieel opzegtermijn geldt.
Voorbeeld: je werkt 18 jaar bij je werkgever en gaat middels een VSO uit dienst. Deze wordt op 25 februari door beide partijen ondertekend. Je spreekt in de VSO af dat je per 1 april uit dienst gaat. Je houdt dus één kalendermaand aan als opzegtermijn (opzegtermijn van werknemer). Op 1 april heb je nog geen nieuwe baan dus vraag je een WW-uitkering bij het UWV aan. Deze wordt echter afgewezen met de boodschap dat je werkgever officieel nog verantwoordelijk voor jou is omdat er een opzegtermijn geldt van 3 kalendermaanden. Jouw werkgever had jou dus nog tot (minimaal) 1 juni moeten doorbetalen. Omdat je hebt getekend voor een beëindiging per 1 april kan je niet terecht bij het UWV, maar zal je ook bij je werkgever nul op het rekest krijgen. Vaak staat er in de VSO zelfs nog een artikel verstopt dat je zelf verantwoordelijk bent voor de gevolgen van een eerdere beëindiging en je op de hoogte bent van het al dan niet verkrijgen van een WW-uitkering. Je werkgever heeft hiermee voldaan aan haar plichten en jij draagt zelf de gevolgen (=geen inkomen!).
Er zijn zoveel haken en ogen aan het beëindigen van een arbeidsovereenkomst middels een Vaststellingsovereenkomst dat ik niet vaak genoeg kan benadrukken dat je altijd een professional moet inschakelen! Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt over jouw Vaststellingsovereenkomst.
Comentarios