Wanneer we het over ontslag (zonder tussenkomst van het UWV of de kantonrechter) hebben, komt ook het woord Vaststellingsovereenkomst (VSO) naar voren.
Maar wat is zo’n Vastellingsovereenkomst nou eigenlijk en waarom is zo’n overeenkomst noodzakelijk?
Een ontslag zonder tussenkomst van het UWV of een rechter dient altijd te gebeuren met ‘wederzijds goedvinden.’ Zonder dit wederzijdse goedvinden kan en mag een werkgever jou niet zomaar (gedeeltelijk) ontslaan. Je hebt immers een contract wat niet zomaar opgezegd mag worden. Hier zijn (strenge) regels voor. Omdat de gang naar de kantonrechter een tijdrovende en kostbare weg is zullen werkgevers bijna altijd de voorkeur geven aan een ontslag met ‘wederzijds goedvinden.’
Dit houdt eigenlijk in dat je gezamenlijk besluit om de arbeidsovereenkomst de ontbinden (te beëindigen). Maar omdat jij niet zomaar je eigen arbeidsovereenkomst mag beëindigen zonder dat het UWV jou dan het recht op een WW-uitkering afneemt, dienen deze afspraken rondom deze beëindiging goed te worden vastgelegd. Dat wordt gedaan in een Vaststellingovereenkomst, ook wel Beëindigingsovereenkomst genoemd. Wanneer je aanspraak moet gaan maken op een WW-uitkering is het van belang dat deze Beëindigingsovereenkomst aan een aantal voorwaarden voldoet. Verder worden er in deze overeenkomst worden alle afspraken die jullie gezamenlijk maken vastgelegd. Deze afspraken gaan over de voorwaarden van de beëindiging. En daar lees je het al...gezamenlijke afspraken. Het is dus een overeenkomst van jullie samen, werkgever én werknemer. Teken dus nooit zomaar een overeenkomst omdat je denk dat je dit moet doen. Jij hebt hier ook een stem in!
Heb je hulp nodig bij de onderhandeling van je Vaststellingsovereenkomst? Neem dan contact met mij op!
Commentaires