De Wet verbetering Poortwachter schrijft werknemer en werkgever voor wat zij moeten doen om ervoor te zorgen dat de verzuimende medewerker niet instroomt in de WIA. Zij zijn beide verplicht om al het mogelijke te doen om te kunnen re-integreren binnen 104 weken (2 jaar).
Tijdens je ziekte geldt er een opzegverbod. Dit houdt in dat je werkgever je niet mag ontslaan. Het komt echter met regelmaat voor dat het re-integratieproces stagneert door de omstandigheden op het werk of de combinatie tussen je werk en privéleven. De werkdruk blijft hoog (aard van de functie), de cultuur binnen de organisatie is niet passend bij jou waardoor je telkens terugvalt, of je thuissituatie maakt dat re-integreren moeilijk is. Echter de bedrijfsarts concludeert dat je medisch gezien niet meer ziek bent en je moet re-integreren. Vaak wordt dit een proces van opbouwen en weer terugvallen en zal de bedrijfsarts adviseren om 'nader met elkaar in gesprek te gaan.'
Wanneer blijkt dat deze omstandigheden niet (op korte termijn) verandert kunnen worden is het vaak de beste oplossing om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Jij kan op een rustig tempo werken aan je herstel en je werkgever loopt geen risico om twee jaar lang tegen heug en meug zijn werknemer proberen te re-integreren. Er zijn echter veel haken en ogen aan deze constructie (er geldt immers een opzegverbod) en het is dan ook van groot belang dat je je in zo'n situatie goed laat adviseren. Je handelt vaak uit emotie (want je bent immers nog niet volledig hersteld) en dergelijke gesprekken kunnen weer nieuwe stress opleveren waardoor je je beslissing niet goed overweegt.
Laat je door je werkgever niet in een hoek duwen en laat mij je hierbij helpen! In overleg maken we een plan waarbij jij in de regie bent. Wil je dat ik het hele proces voor je uit handen neem of alleen advies op de achtergrond? Alles is mogelijk zolang jij maar zonder stress én zonder risico's je kan richten op de toekomst!
Comentários